Skip links
Inhoud

fruitkwekerij

Fruitkwekerij De Braacken

 

De fruitkwekerij is ruim 12 hectaren groot en gelegen in het mooie buitengebied van Goirle. De grond waar de fruitkwekerij op gevestigd is draagt de naam "de Braacken" al meer dan honderd jaar en maakt deel uit van het Brabantse landgoed Gorp & Roovert. Al vele decennia worden er op de lichte zandgrond appels en peren geteeld, sinds 2005 worden er ook kersen geteeld.

De bloeiperiode van de fruitbomen begint meestal half April en eindigt vaak drie weken later. In het perceel kersen staan nieuwe rassen als Kordia, Regina, Karina, Silvia en Summit. Dit zijn grote zoete kersen die een stevige vruchtvleesstructuur hebben. Ze groeien aan kleine spilvormige bomen en kunnen in Juli geoogst worden. Het appelras Delcorf wordt eind Juli begin Augustus geoogst en de Elstar, Jonagold, Golden Delicious en Goudreinetten zijn in September begin Oktober aan de beurt. De perenrassen Conference en Doyenne du Comice en de stoofpeer Gieser Wildeman worden in September geoogst.

Na het oogsten van het fruit wordt een gedeelte direct gesorteerd en vindt deze haar weg naar de consument via de groenten en fruitwinkel die middenin de boomgaard gelegen is. Een belangrijk gedeelte wordt op het bedrijf ondergebracht in speciale fruitkoelcellen. Gedurende het seizoen wordt het fruit hieruit gehaald en gesorteerd op vruchtgrootte, kwaliteit en kleur (bij rode appelrassen). Tijdens het sorteerproces worden de appels gewassen, nagespoeld met schoon leidingwater en droog gepoetst.

De fruitkwekerij is al vele jaren GlobalGap gecertificeerd. Deze internationale certificering GlobalGAP staat voor Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

De ca. 25.000 fruitbomen worden vanaf December tot April handmatig gesnoeid.

Voor het vermarkten van ons fruit zijn wij lid van Fruitmasters. Dit is een fruitveiling coöperatie in Geldermalsen.Voor meer informatie over deze veilng klik dan op onderstaande linkbutton.


Snelkoppelingen